Directiva ErP 2009/125/CE, UN PUNCT DE COTITURĂ EPOCAL


Abrevierea ErP înseamnă „Produse referitoare la energie”, identifică Directiva 2009/125/CE, care are rolul de a reduce consumul de energie al produselor prin proiectare ecologică. 26 septembrie 2015, data în care a intrat în vigoare Directiva ErP reprezintă un punct de cotitură epocal pentru aparatele care produc încălzire și apă caldă menajeră. De la acea dată a fost implementat și un sistem nou de etichetare a produsele din punctul de vedere al consumului de energie, modificând Directiva 2010/20/ UE corespunzătoare.


Regulile prevăd ca toate produsele pentru încălzire și producție de apă caldă menajeră, cu o putere nominală mai mică sau egală cu 70 kW pot fi acceptate pe piață numai dacă afișează eticheta energetică pentru clasa de eficiență energetică. În funcție de diferitele tipuri de aparate/ tehnologii, vor fi prevăzute etichete energetice diferite, dar toate sunt măsurate printr-o scară de culori gradate, care ajută identificarea dintr-o privire a diferitelor nivele de eficiență energetică.

Etichetarea are rolul de a-i oferi consumatorului posibilitatea de a identifica rapid gradul de eficiență al unui produs și a-l compara în mod omogen cu alte produse care utilizează aceeași tehnologie. Pentru acele produse a căror eficiență este influențată de factorii de mediu externi, cum ar fi pompele de încălzire, nivelul de eficiență este raportat la zonele relevante de temperatură. Pe lângă etichetarea produselor, regulile europene prevăd o etichetă de sistem în cazul sistemelor formate din diferite aparate, componente și elemente de control relevante. Acest al doilea tip de etichetare, mulțumită sinergiei complete dintre diferite elemente, oferă posibilitatea de a crea sisteme cu un nivel și mai ridicat de eficiență, comparativ cu aparatele individuale.

De la aceeași dată, au fost stabilite noi cerințe pentru eficiența sezonieră numai pentru aparatele pentru încălzire centralizată și pentru aparatele combinate (încălzire și producție de apă caldă menajeră). Aceste cerințe se referă la produse cu puterea nominală mai mică sau egală cu 400 kW și împiedică intrarea pe piață a produselor cu eficiență foarte scăzută. De asemenea, boilerele pentru preparare de apă caldă menajeră trebuie să se conformeze noilor cerințe în ce privește pierderile de temperatură. Și boilerele de acumulare sunt clasificate în ce privește eficiența din punctul de vedere al pierderilor de temperatură. Pentru boilerele de apă caldă menajeră de până în 500 de litri, etichetarea este obligatorie; pentru cele între 500 și 2000 de litri, trebuie respectată obligatoriu clasificarea eficienței energetice. În ce privește pompele de căldură pentru aparatele de încălzire și cele combinate, pe lângă limitele de eficiență sezonieră, se vor stabili niveluri de zgomot specifice în funcție de dimensiunea puterii. De asemenea, încălzitoarele de apă pe gaz, pompele de căldură murale pentru producția de apă caldă menajeră și boilerele solare, pentru a fi acceptate pe piață, pe lângă etichetarea energetică, va trebui să respecte o serie de cerințe privind eficiența.

SISTEM ERP PENTRU GENERAREA ETICHETELOR >>